ogfdx
Otvoritveni dan na sejmu AGRA
22. 8. 2015
dva
Na AGRI tudi o hidroponskem načinu pridelave hrane
24. 8. 2015

Nedeljsko dogajanje na sejmu AGRA

naslovna

Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije se v okviru predstavitev Programa po kreativni poti do praktičnega znanja drugi dan Kmetijsko-živilskega sejem AGRA 2015 predstavljal z dvema različnima projektoma. In sicer s projektom Univerze v Ljubljani, Fakultete za šport ter projektom Univerze v Mariboru, Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo.

 

KAJ SMO PREDSTAVLJALI?

 Priprava funkcionalnih celuloznih vlaken z rastlinskimi ekstrakti – FAKULTETA ZA KEMIJO IN KEMIJSKO TEHNOLOGIJO

 V sodobni družbi tekstilni izdelki ne služijo le osnovnemu estetskemu videzu in zaščiti pred vremenskimi vplivi, ampak so vedno bolj nosilci različnih funkcionalnosti, ki nudijo odziv na okolico. Uporabniki pričakujejo, da izdelki zadovoljujejo različne potrebe, kot na primer toplotno udobje, protimikrobno delovanje, zaščita pred insekti, sproščanje aktivnih substanc, kar lahko dosežemo s sintetičnimi substancami, ki pa so ob neprimerni uporabi velikokrat škodljive za človeka in okolje.  Zamenjava teh substanc, z že tisočletja znanimi naravnimi izvlečki, ki imajo številne pozitivne učinke na lajšanje tegob, je v skladu z »zelenim« trendom razvoja tekstilnih materialov. V okviru študentskega projekta smo celulozna vlakna modificirali z različnimi okolju prijaznimi rastlinskimi ekstrakti, ter preverili njihovo aktivnost in možnost uporabe v osebnih kot tudi tehničnih tekstilijah.

V projektu smo se osredotočili na razvoj vlaken s protimikrobnimi lastnostmi ter razvoj vlaken za zaščito pred insekti. Za doseganje protimikrobnih lastnosti tekstilnih materialov, se trenutno največ uporablja srebro, ki sicer kaže največjo učinkovitost, vendar je zaradi svoje narave, zdravju škodljivo. Z naravnimi substancami, ki vsebujejo številne fenolne spojine znane po svojih antioksidativnih in antimikrobnih lastnostih, lahko učinkovito nadomestimo konvencionalne kemijske reagente.

V okviru projekta smo želeli razviti inovativne tehnološke postopke za izdelavo funkcionalnih tekstilnih vlaken z naravnimi substancami, ki bodo zamenjale konvencionalne sintetične reagente. Potencialni razvoj inovativnega izdelka bo predstavljal razširitev portfelja produktov Predilnice Litija predvsem iz stališča uvajanja novih, “zelenih” izdelkov.

UPORABA PROBIOTIČNIH IZDELKOV PRI ŠPORTNIKIH – FAKULTETA ZA ŠPORT

 Visoko intenziven trening zlasti pri vzdržljivostnih športih kot so: smučarski tek, plavanje, tek, kolesarjenje itd., lahko na prebavilih in dihalih puščajo različne okvare. Avstralski raziskovalci (Pyne et. al., 2014) so ugotovili, da lahko uživanje probiotikov zmanjša nevarnost pljučnih in prebavnih bolezni v stresnem obdobju treningov in tekmovanj pri športnikih. Glede na to, da je zlasti pri vzdržljivostnih športnikih imunski sistem pogostokrat zavrt zavoljo velikih trenažnih obremenitev, kar se kaže npr. s padcem IgA v slini (Clancy, 2006), so probiotični izdelki zanimivi tudi iz vidika prehrane športnika. Do sedaj je bil vpliv probiotičnih izdelkov preverjen pri maratoncih (Kekkonen, et.al, 2007), kjer so ugotovili, da jemanje probiotikov sicer ne zmanjša incidence prebavnih težav ali infektov zgornjih dihal, vendar pa skrajša čas trajanja simptomov. Do podobnih ugotovitev so prišli tudi pri kolesarjih (West et.al, 2011) in igralcih ragbija (Haywood et.al., 2014). Glede na objavljene raziskave, smo ugotovili, da učinek probiotičnih preparatov ni bil preverjen pri plavalcih, pri katerih so trenažne obremenitve primerljive, če ne celo višje kot pri do sedaj obravnavanih športnih panogah.

V projekt je bilo vključenih 20 treniranih plavalcev, ki so 28 dni uživali probiotični proizvod Acidosalus tj. probiotično mleko in sicer v dvojni slepi, s placebom kontrolirani študiji z modelom prestopa (crossover). Raziskava je trajala 4 mesece želimo pa smo preveriti in opredeliti učinkovitost suplementacije probiotikov pri treniranih plavalcih. Zanimalo nas je  ali se z uživanjem probitičnega mleka izboljša imunski sistem plavalca, ki se kaže v odsotnosti prebavnih in dihalnih težav ali pa v njihovem hitrejšem premagovanju.