Multidisciplinarna skupina študentov močnostne elektrotehnike, elektronike in računalništva UM FERI je v okviru projekta zasnovala, izdelala in preizkusila pogonski sistem za zmogljiva električna kolesa.

Razvit sistem omogoča nadzor temperature pogonskega sistema, zvezno nastavljanje regenerativnega zaviranja ter komunikacijo krmilnika z uporabniškim vmesnikom in prikazovalnikom z izbranim standardnim protokolom.

Študentje so skozi celoten potek projekta spoznavali proces elektrifikacije kolesa, pri čemer so se posamezniki posvečali preučevanju različnih sklopov vodenega pogonskega sistema. V ta namen sta bili znotraj skupine formirani dve podskupini. Skupina, ki je sodelovala s podjetjem ZM Dava d.o.o., je opisano problematiko reševala s pomočjo komercialno razpoložljivih komponent, ki pa imajo določene omejitve glede funkcionalnosti in kompatibilnosti. Za rešitev slednjega je skupina, ki je sodelovala z zavodom TECES, razvijala popolnoma lastno rešitev, ki jo je bila sposobna tudi v popolnosti obvladovati. Primerjava in kombinacija rešitev obeh skupin prinaša nov tehnično učinkovit in fleksibilen koncept, ki ga je mogoče nadgraditi v izdelek za končne uporabnike.

BIKE-DRIVE_skupinska